wp334ab6c9_0f.jpg
wp3fb5238d.png
wp7124efa1.png
wp1a58e44d.png
wpf5e8a6d0.png
wpa4057b11.png
wp37b424a8.png
wpaf294128.png
wp44c6c5a7.png
wp6ca55747.png
wp7f2fa60b.png
wp7db4f775.png
wp57b1f068.png
wp8e8740ef.png

Informatie

Didgeridoo spelen: Een vak apart.

 

De didgeridoo zelf is een holle buis die maar één toonhoogte kent. Uiteraard zijn de didgeridoo’s verkrijgbaar van een lage A  tot een hoge G toon. De verschillende variaties en hoogtes binnen die toon wordt gemaakt door de speler. De speler heeft daartoe een tal van mogelijkheden om voor de variatie te zorgen. De lippen, tong, kracht van blazen en de stem zijn hierbij de meest gebruikte gereedschappen.Ook de trompet eigenschappen van de didgeridoo behoren hiertoe.

Door een soort flubberend gebaar te maken met de lippen aan het mondstuk wordt de klank van de didgeridoo gevormd. De klank komt tot stand doordat de trilling versterkt word in de holle buis. Hierdoor wordt de zo gezegde klankkast een soort van versterker. Ook de stem, als die gebruikt word, wordt versterkt.

Het is nu de kunst van de speler om al deze gereedschappen te gebruiken en zo te komen tot composities en ritmes. Vooral ritmes, want de didgeridoo is van nature nu eenmaal een ritmisch instrument.

 

Doe de Didgeridoo

 

Hoe speel ik op de didgeridoo en wat is de bedoeling.

 

Om de didgeridoo te bespelen maak je een soort flubberend gebaar met je lippen aan het mondstuk. Door de trilling wordt de klank gevormd. Dit vormt de basistoon van de didge.

 

Het is de bedoeling dat de speler een hele lange toon blaast van wel minuten. De kunst is om tijdens het uitblazen in de didge met de mond; in te ademen door de neus. Dit gebeurt volgens het principe van de doedelzak.

 

De mondholte word met bolle wangen vol met lucht gepompt vanuit de longen.De lucht wordt nu tussen de lippen door geperst in de didgeridoo zodat de klank door blijft gaan. Tegelijkertijd wordt met een engelse “G” klank de keel afgesloten. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om met de neus een snuif lucht te nemen. Daarna nemen de longen het uitblazen direct weer over.

 

Als je bovenstaand principe blijft herhalen heb je dus een oneindige toon. Geoefende spelers kunnen dit concept dan ook makkelijk voor langere tijd volhouden. Dit is dan wat er genoemd word het Circulaire Ademhalen.

 

Oefening baart kunst. En als je deze kunst mooi vindt: Doe de Didgerdoo en geef je op voor lessen.

De Didgeridoo, een instrument dat opvalt.

 

Naast de kunst van het spelen is de didgeridoo echt een opvallend instrument. Als je begint te spelen draait iedereen zijn hoofd naar je toe om te kijken wat er gebeurt. Mensen horen wat en vragen zich af wat er gaande is. In principe maakt het niet uit waar je gaat spelen. In het winkelcentrum of het park of misschien wel lekker ‘s avonds voor de deur met mooi weer.  Iedereen vind het wel interessant en vraagt aan je hoe je dat doet met die holle pijp. Sommige willen het zelfs proberen.

Zelf ben ik wel eens gaan spelen in een bouwmarkt op een stukje pvc-buis dat ze daar verkopen. Heel leuk om mee te maken. Het werd een kleine oponthoud.

 

Verder is de didge natuurlijk een gezelligheidsinstrument.  Denk maar aan feesten en verjaardagen. Je speelt jezelf altijd in de picture. Als je dat gaat doen adviseer ik om 2 didgeridoo’s mee te nemen. Er zijn altijd wel mensen te vinden die denken dat ze dit ook kunnen. Maak het alleen niet te lang, anders is de lol er af. Je zal merken dat er lang over nagepraat word.

 

Iedereen die speelt of die gaat spelen wens ik in ieder geval veel speelplezier toe. Zelf ben ik de mening toegedaan dat dit het allerbelangrijkste is.

 

 

wpb502758d.png
wp59810bc2.png
wpd1724651.png
wpe9922751.png