wp3fb5238d.png
wp7124efa1.png
wp1a58e44d.png
wpf5e8a6d0.png
wpa4057b11.png
wp37b424a8.png
wpaf294128.png
wp44c6c5a7.png
wp6ca55747.png
wp7f2fa60b.png
wp7db4f775.png
wp57b1f068.png
wp8e8740ef.png
wp49606757.png
wp2f92f401.png
wp739d4cfd.png

Gezondheid

Snurken en Slaapapneu

 

Sommige mensen die snurken schrikken er zelf wakker van. Maar meestal is het de partner of zelfs soms de buren die er problemen van ondervinden. Het is een zagend, ruisend of ronkend geluid dat tijdens de slaap uit de keel komt.
Snurken komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen: bijna de helft van de mannen snurkt wel eens, tegen een kwart van de vrouwen.

Als je ademhaalt stroomt er lucht door de ruimte tussen het zachte gehemelte en de achterzijde van je tong. Als je ligt, liggen dit gehemelte en het achtereind van de tong heel dicht bij elkaar. Daardoor is je luchtweg smaller, maar de lucht moet er toch doorheen als je ademhaalt. Dat zorgt dan dat de weefsels trillen, en dat zorgt voor een snurkend geluid. Je kunt het vergelijken met een ballon die leegloopt.

Je snurkt het snelst als je op je rug of op je zij slaapt. Door verkoudheid, alcohol of roken heb je meer kans op snurken. Verkoudheid of griep zorgen dat je slijmvliezen in je neus- en keelholte dikker worden. Daardoor kan de lucht die je ademt er moeilijker langs. Roken en brandend maagzuur irriteren en verdikken de slijmvliezen in de keel. Oververmoeidheid en ouderdom zorgen dat de spieren in je tong en keel slapper worden, waardoor je meer kans hebt op snurken. Spierverslapping treedt ook op door geneesmiddelen zoals slaap- of kalmerende middelen. Mensen die te zwaar zijn hebben ook meer weefsel in de keelholte, en daardoor meer kans op snurken. Poliepen (uitstulpingen in het neusslijmvlies), een scheef tussenschot in de neus of een van nature zacht gehemelte kunnen ook een oorzaak zijn. Kinderen die snurken hebben in de regel last van een vergrote keel- of neusamandel.

 

 

 

 

 

Een ongezonde vorm van snurken is het apneu-syndroom: daarbij houdt de slaper zo af en toe langere tijd zijn adem in (bijvoorbeeld een halve minuut) en ademt/snurkt dan weer verder.

Een apneu is een medische term voor een ademstilstand tijdens de slaap gedurende tenminste 10 seconden. Indien er meer dan 10 tot 15 apneus per uur optreden, spreekt men van een slaap-apneu-syndroom. Iedereen krijgt wel eens apneus in zijn slaap. Het is pas wanneer deze vaak voorkomen en lang duren, dat ze een bedreiging kunnen vormen voor de gezondheid.
De adempauzes kunnen op twee manieren ontstaan:

- door een blokkade van de luchtweg (obstructief slaap apneu) of
- doordat er geen ademhalingsimpuls wordt gegeven vanuit de hersenen (centraal apneu).

Als je dit syndroom hebt rust je niet goed uit tijdens de slaap en voel je je overdag moe. Verder kun je last hebben van concentratiestoornissen en vergeetachtigheid. Je kunt het 's nachts ook benauwd krijgen omdat er tijdelijk niet genoeg zuurstof in je bloed komt. Als zo'n zuurstoftekort te lang duurt kan er zelfs schade ontstaan aan de hartspier, de hersenen en andere vitale organen.

De behandeling hangt af van de ernst van de klachten. Een mogelijkheid is het dragen van een neuskapje tijdens het slapen. Het kapje zit aan een apparaat dat extra lucht in de keel blaas. Als de klachten ernstig zijn kan een operatie misschien uitkomst bieden. Daarbij wordt een deel van het gehemelte weggehaald. Verder moeten alcohol voor het slapen gaan en slaap- en kalmeermiddelen vermeden worden. Bij zwaarlijvigheid zal een dieet worden voorgesteld.                                                                                                                                                                           
Bron: Gezondheidsplein

 

wpb8ef91db_0f.jpg